Zakopane Noclegi
Zakopane - noclegi i atrakcje w Zakopanem. Baza miejsc noclegowych z opiniami na temat obiektów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dolina Chochołowska
Autor Wiadomość
Stach

Wysłany: 2009-04-13, 16:17   Dolina Chochołowska

Dolina ta jest jak najbardziej dla tych którzy lubią sobie spokojnie pospacerować po górach. Trasa doliny nie jest trudna i niezbyt wymagająca. W otoczeniu Doliny Chochołowskiej znajduje się szczyt o nazwie Grześ. Z niego właśnie rozpoczyna się cudowny widok na słowacką część Tatr Zachodnich.

nimfa

Wysłany: 2009-04-14, 11:40   

Dolina Chochołowska – najdłuższa i największa dolina w polskich Tatrach, znajdująca się na zachodnim skraju polskich Tatr Zachodnich. Zajmuje obszar ponad 35 km² i ma długość ok. 10 km. Jest doliną walną. W dolnej części, o długości ok. 4 km tworzy głęboki wąwóz, na którym podobnie jak w Dolinie Kościeliskiej występują przewężenia, zwane bramami.
W Dolinie Chochołowskiej nakręcono do filmu Potop scenę z kuligiem. Tutaj również przeprowadzane były szkolenia komandosów i zawody ratowników tatrzańskich.

żródło wikipedia.org

Kazio

Wysłany: 2009-04-14, 14:32   

Podobno w dolinie Chochołowskiej rośnie bardzo duża ilość krokusów. Byłem tam kilka razy, w tym wiosną, ale nigdy tych słynnych krokusów chochołowskich nie widziałem niestety :-)

rubi 

Wysłany: 2009-04-15, 10:44   

To prawda podobno ta dolina słynie z tych krokusów. Wczesną wiosną można je zobaczyć i podziwiać widok. Dolina Chochołowska również była ulubionym miejscem papieża Jana Pawła II.

Luna

Wysłany: 2009-04-17, 16:47   

Aby zobaczyć te krokusy trzeba iść w góry w odpowiednim czasie. Mi się raz zdarzyło i je widziałam. Naprawdę piękny widok oby i wam się udało je zobaczyć ale to dopiero za rok bo w tym roku już za póżno.

Paweł

Wysłany: 2009-04-18, 15:43   

Niestety na żywo tych krokusów nie widziałem ale miałem okazje zobaczyć je na fotografii, mówię wam niesamowity widok. Cała dolina zostaje pokryta fioletowym dywanem. Szkoda że tak krótko one kwitną.

gusia 

Wysłany: 2009-04-18, 15:50   

A może ma ktoś z was zdjęcia doliny chochołowskiej kiedy kwitną te krokusy i pokaże je nam?

Luna

Wysłany: 2009-04-20, 16:22   

Jak dam rade znależć to chętnie wstawie do albumu i wszystkim pokaże :-) Na razie dodałam dwa zdjęcia z poprzednich wizyt w górach.

gusia 

Wysłany: 2009-05-04, 20:09   

Miałam okazje pospacerować tą doliną teraz przez weekend. Mogę się zgodzić że jest naprawdę piękna nawet jak nie ma tych krokusów.

Odpowiedz do tematu